De geschiedenis van de Verenigde Staten 1890-2000
De Verenigde Staten van Amerika. Een land dat tot de verbeelding van velen spreekt. Een land dat dagelijks zowel positief als negatief in het nieuws komt. Met de komst van president Obama lijkt er een nieuwe wind te waaien. Maar welke fascinerende personen gingen Obama als president vooraf?
In deze special geef ik een historisch overzicht van de geschiedenis van de Verenigde Staten, vanaf 1890. Thema's als de binnenlandse ontwikkelingen, de buitenlandse politiek en economische en sociale tendensen komen voorbij. Ook wordt er ingegaan op al die ingrijpende gebeurtenissen die de Verenigde Staten zo tekenen. De heldhaftige ingreep in de Tweede Wereldoorlog, de zinloze Vietnamoorlog, de continue spanning tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie. Het komt allemaal voorbij in deze special. Het zou ondoenlijk zijn om alle gebeurtenissen op te noemen, maar ik hoop in deze special een complete samenvatting te bieden van de geschiedenis van de Verenigde Staten.
Aan het eind van de negentiende eeuw kende Amerika geen echte buitenlandse politiek. Het beperkte zich tot een neutrale houding te opzichte van Europa. Pas rond de eeuwwisseling komt er langzaam inter…
De onvrede van de boeren over de gevolgen van de industrialisatie uitten zich in het ontstaan van de populistische beweging. Boeren waren genoodzaakt grote investeringen te doen in tijden waarin het e…
In het tijdbestek van ongeveer 50 jaar groeide de Verenigde Staten uit tot een industrieel gevormde natie. De transportrevolutie en de mechanisering stuwden de industrialisatie voorwaarts, maar hadden…
In het begin van de jaren twintig waren de Republikeinen de natuurlijke meerderheidspartij. Namens de Republikeinen zou Warren G. Harding, die eigenlijk geen echte boodschap had, een grote overwinning…
In de jaren twintig leek het alsof de gloriedagen eindelijk waren aangebroken. De toekomst zag er rooskleurig uit en zelfs de armste sloeber kon met wat ondernemingszin miljonair worden.
Na de Eerste Wereldoorlog werd de Amerikaanse buitenlandse politiek isolationistisch. Sommige economische kwesties vroegen echter om Amerikaanse deelname. Wat de V.S. dan probeerde te realiseren was e…
Truman was de opvolger van Roosevelt. Truman was goed bekend met de lokale en nationale politiek. In de jaren voordat hij president werd had niet echt een uitgesproken politieke kleur laten zien. Van…
Behalve dat Truman niet goed lag bij de conservatieven in het Congres, slaagde hij er ook nog in de vakbonden en de progressieven in de Democratische partij af te stoten. Truman werd niet gezien als e…
In 1952 lanceerde John Dulles het idee van ‘massive retaliation’. De Verenigde Staten moesten gebruik maken van hun overwicht op het gebied van atoomwapens. Vanuit dit voorstel van Dulles werd de nieu…
De critici van de consensus twijfelden niet zozeer aan de overvloed van die jaren. Hun kritiek lag vooral op de manier waarop deze overvloed gebruikt werd.
Eind jaren zestig kwam steeds meer kritiek op het voortslepende conflict in Vietnam. Vooral jongeren zouden in deze jaren van zich laten horen. Aan de vooravond van de jaren zeventig kreeg Amerika tev…
Het vertrouwen in het politieke establishment was op een dieptemunt na de Watergate affaire. Het was de taak van de nieuwe president om dit weer te herstellen en de natie zijn zelfvertrouwen terug te…
De culturele revolutie creëerde een contrarevolutie waarin de sentimenten van de lagere middenklassen den de arbeiders verwoord werden. Mensen hadden het gevoel de normen en waarden waar ze voor stond…
Omdat de populariteit van Bush in 1991 nog groot leek, besloten de politieke zwaargewichten van de Democratische partij dit verkiezingsjaar links te laten liggen. Zes optimisten, die schertsend het B-…
Gepubliceerd door Guardacielo op 07-12-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.